Sherborne

Sherborne Bewegingspedagogiek is intens samen spelen!

Sherborne

Deze pedagogiek werd ontwikkeld in Engeland door Veronica Sherborne (1922-1990). Zij stelt dat alle kinderen twee basisbehoeften hebben:

 • de behoefte om zich thuis te voelen in hun lichaam en hun lichaam zo optimaal mogelijk te leren gebruiken
 • de behoefte om relaties aan te kunnen gaan met anderen

Doorgaans vervullen ouders/verzorgers deze behoeften door vanaf de geboorte kindjes de kans te geven zichzelf te ontdekken, zich bewust te worden van hun lichaam door samen te bewegen en een positief (lichaams)contact op te bouwen.
Jammer genoeg zijn er talloze factoren (onze jachtige Westerse levensstijl, scheiding, adoptie, kinderen met een beperking…) waardoor het moeilijk is om aan deze behoeften te voldoen.
Sherborne Bewegingspedagogiek kan hierbij helpen. Het is geen wondermiddel, maar het kan wel een ontwikkelingsproces op gang brengen. En zoals ik al zei… het is echt samen genieten!
Door middel van bewegingsspelletjes worden het zelfvertrouwen en de basisveiligheid in het eigen lichaam gestimuleerd. Wanneer een kind veiligheid en betrouwbaarheid ervaart bij andere mensen, kan het vertrouwen in zichzelf én in anderen groeien.

Voor meer info over de Sherborne Bewegingspedagogiek kan je terecht op Sherborne.be en Sherbornesamenspel.nl. Een absolute aanrader is het boek ‘De Sherborne Bewegingspedagogiek’ van Jo Daems, Tinne Missine ea.

Praktisch:

 • Sherborne begeleiding is in verschillende vormen mogelijk.
  Aan huis (intake + 3 sessies + nabespreking):
  (Adoptie-/Pleeg-)ouder(s) en kind(eren)
  Individueel
  Kinderen onderling
 • ‘Knuffelturnen’ voor kindjes vanaf 2 tem 5 jaar samen met (groot)ouder
 • ‘Baby & ouder Sherborne’ voor kindjes vanaf 6 maanden en 2,5 jaar samen (groot) ouder

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe reeksen?